12 Years a Slave (2013)

12 years a slave

12 år i helvete.

Bilde: 2.40:1
Lyd: Engelsk DTS-HD Master Audio 5.1
Undertekst: Norsk

En fri mann blir kidnappet og solgt som slave. Han opplever helvete på jord, og det vil ta hele 12 år før han treffer familien sin igjen som en fri mann.

12 Years a Slave er den tredje filmen til regissør Steve McQueen. Steve McQueen viser at han er en av de beste regissørene i verden etter tre fantastiske filmer. 12 Years a Slave vil jeg nok si er hans beste film, også hans mest tilgjengelige film for massene.

12 Years a Slave er basert på sanne hendelser. Når vet jeg ikke hvor mye som er fiksjon, og hvor mye som er virkelighet. Men det man ser føles ekte ut, så Django Unchained kan gå å legge seg!

12 Years a Slave tar aldri av, den blir ubehagelig når protagonisten blir solgt til en ond plantasjeeier spilt ypperlig av Michael Fassbender. Dette er også den tredje filmen Michael Fassbender har medvirket i med Steve McQueen bak kameraet. Det er ikke så mye mer å si om Michael Fassbender, den mannen kan det med å spille hard og ond. For en fantastisk skuespiller!

12 Years a Slave er en velspilt film, og en hard og brutal film. Det eneste jeg savnet var å bry meg mer om protagonisten og de andre slavene. Jeg følte aldri at karakterene, da mener jeg slavene, hadde noe særlig personlighet. Det er kun noen få slaver som åpner munnen sin og får litt skjermtid, jeg forventet mer interaksjon mellom de andre slavene og protagonisten. Det må da ha skjedd mer når det gikk hele 12 år fra Solomon Northup ble kidnappet og til han ble en fri mann?

Men selvsagt så håpte jeg på at protagonisten skulle bli en fri mann igjen. Det han opplevde er selvsagt helt galt, men jeg fikk aldri inntrykk av at han var slave i 12 år. Det føltes ut som om det hadde gått noen få år, helt til han banker på døren og treffer sin kone igjen 12 år etter hans kidnapping. Da ser man at årene har gått.

12 Years a Slave skuffet ikke, selv om den ikke føltes komplett. Her har man skuespillere i toppklassen, noen av dem har mindre roller, men de bemerker seg på en positiv måte, med unntak av Brad Pitt. Han blir for mye Brad Pitt. Uansett er dette er rett og slett en klassefilm signert Steve McQueen.

Bilde: 9/10 Lyd: 8/10 Ekstramateriell: 5/10

Bildet er klart, fargene er varme. Bildet veksler mellom skarpe bilder og mykere, spesielt innendørs i dårlig belysning blir bildet veldig mykt.

Dialogen er klar og tydelig. Rommet blir i enkelte scener fylt opp litt forsiktig med sår og god filmmusikk. Så mye mer skjer det ikke her på lydsiden.

Ekstramateriell:
A Historical Portrait (41 minutter)
The Team (8 minutter)
The Score (4 minutter)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Scroll to Top