Margin Call (2011)

There are three ways to make a living in this business: be first, be smarter, or cheat.

Bilde: 1.78:1
Lyd: DTS-HD Master Audio 5.1
Tekst: Norsk
Ekstramateriell: Ingen.

Det er bare noen få timer igjen til finanskrisen viser sitt stygge ansikt, og de rike gjør hva som helst for å tjene noen kroner på andres elendighet. Velkommen til virkeligheten!

Margin Call tar opp begynnelsen på en finanskrise, og viser oss hvorfor grådighet ødelegger livene til mange uskyldige, bare for at de rike skal ha mer. Filmen fokuserer mest på hva som gjør at finanskrisen startet, ikke rollefigurene og deres privatliv.

Dette er en velspilt film med pengegriske drittsekker som lever et liv der pengene brenner hull i lommene. Som vanlig er det umulig å føle sympati for de fleste rollefigurene vi blir kjent med, det er kun noen få normale rollefigurer i Margin Call vi kan føle sympati for.

Det er en herlig og dyster atmosfære gjennom hele filmen, det skal filmmusikken og nærbilder ha mye av æren for. Man føler hele tiden en uro, klokken teller ned til dommedag som de fleste ikke vet vil komme.

Margin Call har det som trengs for å lære oss hvor kyniske finansmenn er, men som film feiler den når den forsøker å være emosjonell og dramatisk. Det var morsomt å se Kevin Spacey vise litt storhet igjen, det er mange år siden siste han gjorde. Han og Jeremy Irons leverer de to beste rolletolkningene i filmen, resten av skuespillerne er også solide, her er det ingen svake ledd.

Mange vil ha godt av å se Margin Call, da tenker jeg på naive mennesker som lever i sin egen verden der alle er hyggelige og ingen vonde ting skjer. Margin Call vil hjelpe til med oppvåkningen, og den er hard!

Bilde 7/10: Bildekvaliteten er litt ujevn, men det er pga. vanskelige lysforhold. Lysstyrken er skrudd opp noen hakk, noe som ødelegger mye av sortnivået. I noen scener ser man hvor bra bildet egentlig kunne ha vært, spesielt noen av scenene utendørs i dagslys ser strålende ut. Innendørs blir fargene blasse, bildet blir mykt og sortnivået er ikke mye å rope hurra for.

Lyd 8/10: Dialogen er klar, og den litt anonyme filmmusikken skaper en god og nervøs atmosfære.

Ekstramateriell 1/10: Ingen.

6 thoughts on “Margin Call (2011)”

  1. Jeg skal ikke se denne filmen, da jeg dessverre veit mer enn godt er om det økonomiske systemet og hvordan det blir manipulert av mennesker som ikke nødvendigvis er onde per se, men de mangler grunnleggende “menneskelighet” da de ofte kommer fra ett miljø eller ett nettverk hvor normal empati ikke eksisterer. De tror de er vanlige mennesker med ett normalt sjeleliv, det er det mest groteske av alt. Dette miljøet er fylt opp av mennesker med sosiopatiske trekk, men som regel er de ikke klar over det selv engang. Det er ingen god eller ond side i det økonomiske systemet, kun profitt maksimering til enhver pris. Løsningen er ikke å sette denne gruppen i bås og gi de skylda for alt, folket må først få opp øynene for at systemet de har er fordi vi har tillatt det å ta form fordi vi kollektivt totalt mangler evnen til selvinnsikt. Å gi løven skylda for å angripe antilopen blir bare sort humor, noe selv jeg kan le av når jeg hører idealistiske dårer og idioter gi kapitalistene skylda. Systemet er ikke laget av disse sosiopatene på toppen, det har de ikke fantasi nok til, de er bare lagd av det materielle som tilfeldigvis flyter til toppen i det miljøet vi har skapt for dem.

      1. Han kan ikke skru igjen krana. Det har ingenting med aksjekursene å gjøre. Tilliten til valuta og da spesielt dollars styrer dagens marked. Så fort amerikanske “bonds” ikke lenger aksepteres grunnet manglende tillit vil dollaren dø, den er alt dødssyk.

        1. Ser du på bransjefond (det jeg handler), så ser du avkastning på rundt 40-60% bare i 2013 (hovedsakelig amerikanske selskaper). Det er ikke normalt. Med engang Bernanke slipper en fjert, så går børsen ned i en periode, tenker da på børsen i USA. Verdiene på mange selskaper der er satt kunstig høyt, og noe er galt når avkastningen har vært så høy som den er i år. Alle venter jo på nedtrappingen, men så lenge det ikke skjer så ser jo man hva som skjer på børsen. Nå snakker jeg om grådighet, slik du nevnte over. Investorene skor seg på elendighet, og gråter når pila peker oppover. Tall og atter tall, det er jo det de følger med på slik at de kan sikre seg gevinster mens onkel Bernanke rydder vei. Men det kommer uansett til å gå til helvete, det håper jeg også boligmarkedet i Norge gjør snart. Det blir morsomt!

  2. Ja stemmer det meste du sier. Aksjemarkedene blir holdt oppe ved hjelp av kunstig åndedrett i form av ikke bare subsidiepakker men nå har federale reservebanken begynt å putte penger direkte inn i børsene. Det som kommer til å skje er følgende: alle de som har utestående fordringer i form av nasjonale bånd (lignende stats obligasjoner) vil før eller siden prøve å dumpe disse på markedet siden tilliten til dollar svekkes. Når dette skjer vil alle markedene fryses, siden USA faktisk har mer gjeld enn det finnes reelle verdier i hele verden. Krisemøter i USA, det er ingen planer igjen, siden det nå er tilliten til selve valutaen som er under angrep vil det ikke lenger hjelpe å trykke flere penger, da dette bare vil forverre situasjonen. Eneste mulighet er å sette opp renta, før børsene blir gjenåpnet dagen etter settes effektiv rente opp fra 0-4%, alle finansinstitusjoner og sentralbanker følger USA og setter opp renta, markedet stabiliserer noe, siden renteøkning øker verdien på statsbånd og det igjen finnes noen (få) kjøpere, men gleden er kortvarig siden renteøkningen svekker kjøps evnen og muligheten til å gire opp investeringer. Snart er alle markedene i verden i ett fritt fall som får 2008 til å se ut som en solfylt dag. Da det ikke lenger finnes kjøpere men kun selgere, stenges børsene i verden en etter en, siden børsen ikke kan fungere uten både kjøp og salg. Vårt økonomiske kredittsystem, basert på lån, giring og produksjon av penger uten reell verdi (fiatvaluta) er herved gått i oppløsning og verden som vi kjenner den er borte. Dette ikke bare kan skje, de MÅ faktisk skje, siden systemet ikke er bygd for å vare. Forhåpentligvis skjer ikke den endelige “meltdown” på en del år, men det er dessverre tegn i tiden, bla har Kina begynt å rasle med de økonomiske sablene sine, som tyder på at det er best å være forberedt på at dette skjer før heller enn siden.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Scroll to Top